Kdo by neměl rád kakaové výrobky a nápoje? Jsou oblíbené nejenom dětmi, ale také dospělými, a není se čemu divit. Jde totiž o takový symbol sladké chuti, byť samotný kakaový prášek Naklíčeno sladký není. To, co mu dodává sladkost, je cukr. A to je mnohdy kámen úrazu, https://www.finance.cz/pojisteni/osoby/urazove-pojisteni/nasledky-urazu/ se kterým však člověk nechce nic dělat. Je pak nelogické, když hledá pomoc někde jinde. Přitom zcela zásadní je omezit příjem cukrů. To platí i pro kakao, které může být dobré i samo o sobě, důležité je však jediné, a to vědět, jak s kakaem naložit.
Pražený a nepražený prášek je velmi rozdílný
Možná jste se v obchodech setkali s tím, že je k mání nejenom klasický kakaový prášek, ale také nějaký nepražený. Jaký je přitom mezi těmito dvěma produkty rozdíl? Zásadní rozdíl tkví právě v tom, že zatímco běžně prodávaný produkt je pražený, ten nepražený lze sehnat zpravidla jenom v obchodech se zdravou výživou. Proč tomu tak je? Už jen možnosti zakoupení ve specificky orientovaných obchodech napovídá, že nepražená varianta je mnohem zdravější. Může za to fakt, že samotné kakao neprošlo jakoukoliv tepelnou úpravou, a proto si zachovává všechny své zdravé látky, které mohou tělu jakkoli prospět.
V případě klasického produktu, které lze sehnat v obchodě, je třeba počítat s tím, že takový produkt nejenom, že je pražený, ale také je plný nepříliš vhodné látky, která se nazývá akrylamid. Ten totiž vzniká právě v takových bobech, které prochází procese pražení. Je proto žádoucí se takovým produktům vyhnout, a raději dát přednost těm, které nejsou tepelné opracované.
Má to smysl nejenom pro zdraví
Faktem je nejenom to, že pražením se získává lepší chuť, ale s práškem se také lépe pracuje, a to například proto, že v produktech je možné jej kvalitněji rozmíchat. Jistě byste si totiž nechtěli koupit klasickou sladkou čokoládu s tím, že tam najdete kusy nerozmíchaného prášku.